ВЕЧЕ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ


У суботу 12. децембра 2015. године одржан је концерт хора „Свети Димитрије“ и изведена су дела српских и руских аутора.
Старешина Храма протојереј-ставрофор Рајко Љ. Недић је на почетку извео соло „Оче наш“ Александра Гаванског.
У концерту су узели учешћа и отац Марко Којић, који је извео соло „Прозбену јектенију“ Павела Чеснокова и протојереј Григориј Сапсај извевши композицију „С нами Бог“ епископа Јонафана.
Овај концерт, који се традиционално одржава у време божићног поста, посвећен је српским композиторима Корнелију Станковићу, поводом сто педесете годишњице његове смрти и Јосифу Маринковићу, у сусрет осамдесет петогодишњици смрти и стошездесетпетој годишњици од рођења.
Корнелије Станковић (1831-1865), композитор и пијаниста, значајан за српску музику као први образовани српски композитор, оснивач националног правца и први записивач и хармонизатор српског црквеног певања. Дела: збирке српских народних мелодија, хармонизованих за хор и за клавир, Православно црквено појање у српскога народа.
Јосиф Маринковић (1851-1931), композитор и хоровођа, најистакнутији представник српског националног романтизма и творац српске соло песме. Дела: родољубиви хорови „Народни збор“, „Јуначки поклич“, хорови на народне теме „Кола“, хорови уз пратњу клавира „Поточара“, „На Велики Петак“, соло песме „Чежња“, „Кажи ме, кажи“, „Стојанка“, црквене песме „Литургија“, „Помен“, „Царју небесниј“, и др.
Овогодишњи концерт је завршен похвалном песмом Пресветој Богородици „Достојно јест“.
Старешина Храма поздравио је многобројни окупљени народ, захвалио на посети, а посебно се захвалио диригентима и члановима хора на дивно приређеној духовној музици.